Vlažnost košuljice za laminat i parket

Vlažnost košuljice pre ugradnje poda je još jedna tema oko koje se malo priča a jako je važna kada ugrađujete pod. Pogrešne  informacije mogu da naprave veliki problem.

Da bi imali proizvođačku garanciju potrebno je da postavite parket ili laminat na košuljicu vlažnosti 2% ili nižu. Ovo je svima jasno međutim kupci najčešće ne znaju koliko treba da se suši nova košuljica da bi dostigla idealnu vlažnost.

Koliko treba da se suši košuljica da bi došli do idealne vlažnosti od 2%? Ovo je pitanje koje najčešće zbunjuje sve koji nisu u branši podopolagačkih poslova jer ima mnogo faktora od kojih zavisi za koliko će košuljica da se osuši.

Debljina košuljice, relativna vlažnost vazduha, godišnje doba, materijali koji su se koristili prilikom izlivanja košuljice sve su to faktori koji utiču na brzinu sušenja košuljice.

 

Neki od problema naših kupaca i pitanja koja često dobijamo

“Majstor mi je rekao da će košuljica biti suva za mesec dana, prošlo je 2 meseca i dalje je vlaga preko 3%”.

“Košuljica se suši više od 6 meseci a i dalje je u jednom delu stana vlaga preko 4%”

“Majstor mi je rekao da će da se osuši brzo jer je sad leto a vi mi kažete da je vlažnost 5%!?”

“Ok sada je 3% da li će za 7 dana biti 2%?”

Sva ova pitanja su vrlo jednostavna ali vrlo kompleksna zato odgovor nije jednostavan jer zavisi od pojedinačnog slučaja.

 

“Logika” sušenja košuljice

Idealna temperatura za sušenje košuljice je između 20 i 25 stepeni. Veće vlažnost vazduha usporava sušenje. Promaja ubrzava proces sušenja. Debljina košuljice preko 4cm može drastično da produži proces sušenja. Vlažnost zidova i molerski radovi mogu da povećaju vlažnost košuljice. Najsporije se suši od 3% do 2%. Period sušenja zavisi od materijala koji su korišćeni prilikom pravljenja košuljice. Postoje materijali koji ubrzavaju sušenje košuljice. Leti se košuljica brže suši nego zimi. Očekivano vreme sušenja košuljice može biti od 2 meseca pa do više od 6 meseci.

 

Toliko teksta a i dalje nema zlatne formule koja će da proceni vreme sušenja vaše košuljice. Suština je da se upoznate sa svim ovim informacija pa da frustraciju, koja nastane od očekivanja da se košuljica brzo osuši, bolje prihvatite.

 

Šta može da pomogne da se košuljica brže osuši?

  • Specijalne mašine za izvlačenje vlage iz košuljice
  • Specijalni aquastop prajmeri koji se nanose na površinu košuljice

Specijalne mašine za izvlačenje vlage iz košuljice smo i mi nabavili i rentiramo ih samo našim kupcima. Mašina ubrzva proces sušenja pa samim tim i skraćuje vreme sušenja međutim ni kod mašina ne može tačno da se proceni da li će im trebati 7 dana ili 2 meseca da osuše košuljicu.

Specijalni aquastop prajmer koji se nanosi na površinu košuljice i sprečava da voda izlazi iz košuljice. Prajmeri mogu da se nanesu na košuljicu vlažnosti do 6%. Kod ovog metoda vlaga ostaje u košuljici ali ne može da izbije.

U 90% slučajeva vlaga može da izađe iz košuljice mašinskim ili prirodnim sušenjem ali postoji i 10% slučajeva gde je loš temelj, loše postavljena hidroizolacija i vlaga se stalno vraća. Pa je naša preporuka da košuljicu sušite prirodno ili mašinski a ukoliko se vlaga stalno vraća onda je premazati aquastop prajmerom.

Budite strpljivi kada je košuljica u pitanju. Ako se ne osuši kako treba pored toga što će vam se parket ili laminat podići može da se desi da se pojavi buđ, gljivice i ružan miris koji se jako teško izbacuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli ovaj članak