Odgovor na najčešća pitanja prilikom kupovine laminata

Odgovaramo na pitanja kao što su: Od čega zavisi da li će laminat da “zvecka”, “odzvanja”, “lupka”, da se čuje? Da li pod na koji se stavlja laminat mora da bude ravan? Da li se laminat može postaviti preko parketa? Da li laminat skuplja prašinu i emituje štetne gasove? Da li je laminat otporan na vlagu, tj vodu? Laminat i podno grejanje?

Od čega zavisi da li će laminat da “zvecka”, “odzvanja”, “lupka”, da se čuje?

Zavisi od podloge koja se stavi ispod laminata i od debljine laminata. Dobra podloga sprečava da laminat odzvanja i smanjuje zvuk pri udarcu štikle od laminat u prostoriji u kojoj se nalazimo kao i u prostoriji ispod. Što je deblji laminat bolje apsorbuje zvuk. Kome smeta zvuk laminata rešenje je adekvatna podloga i deblji laminat. Npr. podloga od 5mm i laminat od 10mm, 12mm ili 14mm. Svi podovi Swiss Krono fabrike su acoustic (dobro apsorbuju zvuk)

Da li pod na koji se stavlja laminat mora da bude ravan?

Obzirom da je laminat plivajući pod (nije zalepljen za pod) bitno je da pod na koji se stavlja laminat bude ravan. Ukoliko se desi da su neravnine do 2mm, neravnine može da niveliše deblja podloga. Svaka neravnina preko 2mm može dovesti to toga da laminat “škripi” kvrcka ili da dođe do udubljenja kad se stane na njega.

Da li se laminat može postaviti preko parketa?

Proizvođač kaže ne, ali da, to se u praksi vrlo često dešava (ovo je potvrdila praksa). Ljudi ne žele da hobluju parket jer im oduzima mnogo vremena. Za novac koji bi izdvojili za hoblovanje mogu da kupe i ugrade solidan laminat za jedan dan.

Da li laminat skuplja prašinu i emituje štetne gasove?

Da, laminat koji nije antistatik prikuplja prašinu jer on nije dobar provodnik statičkog elektriciteta. Swiss Krono antistatik laminat u sebi sadrži specijalni prekrivač koji sprečava da se laminat puni statičkim elektricitetom. O tome smo pisali u tekstu „Evo zašto je važno izabrati bezbedan laminat“
O štetnosti formaldehida smo takođe pisali u tekstu. „Odgovor na pitanje da li loš laminat može da utiče na zdravlje“.

Da li je laminat otporan na vlagu, tj vodu?

Većina laminata nije rezistentno na vlažnost i vodu. Međutim postoje laminatni podovi koji imaju obeležje “aquastop”. Oni su posebni po tome jer sama konstrukcija HDF ploče (telo laminata) bubri u dodiru sa vodom i vlagom manje od 8% dok standardne HDF ploče bubre do 18%. Swiss krono aquastop laminat od 48h do 72h zadržava vlagu da prodre u HDF ploču. A procenat bubrenja u dodiru HDF poloče sa vodom je ispod 8%. Zbog ove karakteristike mogu da se ugrade u kupatila, na splavove i objekte gde je veća vlaga. Saznajte koji laminat je dvostruko vodootporniji u odnosu na običan laminat.

Laminat i podno grejanje?

Da, uz adekvatnu podlogu. Sve vrste Swiss Krono laminata su pogodne za podno grejanje.
Podeli ovaj članak