Kako postaviti laminat? Majstor ili mogu ja to i sam? Uticaj majstora na odluku kupca?

Da li laminat može dobro da postavi svaki „majstor“ ili to nije baš tako? Da li mogu sam/a da postavim laminat?

Naše iskustvo govori da postoji velika razlika između dobrih majstora koji se bave samo postavljanjem laminata i ostalih “majstora” koji znaju, mogu i hoće sve. Da se razumemo i u kategoriji “majstora” što sve znaju postoje oni koji to mogu dobro, brzo i pedantno da urade.

Inspiracija za ovaj tekst potekla je od kupca čiji je „majstor“ postavljao 9m2 laminata 4 dana!!! Uz to, kupac je dobijao od „majstora“ toliko informacija (izgovora) zašto ne može brže, lepše i bolje da se i sam zbunio. Pa smo rešili da napišem nešto na temu „uticaj majstora na odluku kupca“.

Uticaj “majstora” na odluku kupca. Iskustva naših kupaca govore sledeće. Navešćemo par primera:

Primer br. 1

Kada kupac dođe u radnju i traži laminat od 10mm, iz našeg iskustva velika je verovatnoća da je tu debljinu preporučio majstor. Na pitanje zašto majstori često preporučuju laminat od 10mm razni su odgovori a šta je tu problematično kupcima? Problem je u tome što je asortiman dekora od 10mm najmanji (većina proizvođača ima najmanju paletu dekora od 10mm a najveću od 8mm i 12mm) pa kupac ne može da kupi ono što mu se sviđa nego ono što “mora”. A da li baš zaista mora? Naše iskustvo govori da u većini slučajeva može da uzme ono što mu se sviđa.

Primer br. 2

Kupac je došao u radnju, kupio je laminat, podlogu i lajsne (drvene ili medijapan cokle od 6cm, 8cm, 10cm, 12cm, 15cm) koje mu se sviđaju. Posle par dana zove u problemu i pita da li može da zameni lajsne? Na pitanje zašto menjate lajsne odgovor je gotovo uvek isti “majstor je rekao da su krvi zidovi i da moraju plastične lajsne ili one male do 4cm medijapan ili drvene”. Da li je to zaista problem ili nije? Postoje situacije kada je to zaista problem ali postoje situacije kada je problem nešto drugo.

  • Da bi se ugradile cokle (lajsne 6+ cm) potrebno je daleko više vremena nego za plastične ili drvene lajsne od 4cm.
  • Da bi se ugradile cokle (lajsne 6+ cm) potrebno je više alata koji je prilično skup.
  • Da bi se ugradile cokle (lajsne 6+ cm) potrebno je veština i dosta strpljenja sa ger mašinom. Jer su zidovi “uvek” krivi pa je i gerovanje (pravljenje uglova) teže.
  • Da bi se ugradile cokle (lajsne 6+ cm) potrebno je da majstor bude vrlo pedantan jer sve ivice treba popuniti i ofarbati tako da se ne primećuju spojevi.

Primer br. 3

Kupac je zadovoljan sa majstorom. Majstor je došao kod kupca, premerio stan i predložio potrebnu količinu materijala. Pre toga je izmerio koliko je podloga ravna i da li će eventualne neravnine uticati na to da se novi pod giba ili pucketa. Tu imamo dva scenarija:

Prvi scenario: Ukoliko majstor proceni da će pod da giba ili pucketa, naglašava kupcu potencijalni rizik i daje predloge oko rešavanja tog rizika. Kupac donosi odluku na koji način će da se reši rizik. Majstor daje ponudu, dogovara se termin ugradnje. Posao je završen.

Drugi scenario: Sve je idealno ravno, ne postoji potencijalni rizik. Majstor daje ponudu, dogovaraju se oko termina ugradnje. Posao je završen.

Važno je da imate što više informacija pomoću kojih možete doneti ispravnu odluku.

Podeli ovaj članak